Scrum is fun!

Enige tijd geleden heb ik het boek van Betteke van Ruler gelezen over een nieuwe manier van communiceren. Betteke heeft een methodiek, bekend vanuit de technologie (ICT) onder het oude vertrouwde communicatieplan gelegd. Een erg interessante methodiek die volgens mij verder gaat dan alleen een communicatieplan. Ik merk zelf dat het een erg prettige manier is om teams te empoweren en als hulpmiddel om meer te sturen op het wat en veel minder op het hoe. Ook speelt ze door haar flexibiliteit in op onze veranderende samenleving.
image
Wat spreekt mij nu zo enorm aan aan het scrummen?
Scrummen is een methodiek die afstapt van het traditionele in beton gegoten plan. Het leert ons te accepteren dat de waarheid of de weg ernaartoe onderweg kan veranderen en wellicht anders uit kan pakken. Het laat ons zien dat wij, communicatieprofessionals, veel strategischer aan tafel moeten zitten, dan dat we vooralsnog hebben gedaan. En het reflecteert op de manier waarop we gewend zijn oeverloos te vergaderen. De scrummeetings worden bijvoorbeeld ingestoken met de vragen:
– wat heb je gedaan?
– waar ben je tegenaan gelopen?
– wat ga je daaraan doen?

Is dit zo nieuw?
Of het nieuw is weet ik niet, maar het past in ieder geval beter bij deze dynamische tijd, leert ons managers om onze teams te empoweren en ons zelf gecreëerde afhankelijkscirkel te doorbreken (ook een interessant boek van Arend Ardon)

Tot slot ben ik dol op de rode kaart, het staand vergaderen.
Conclusie: scrum is fun!

Check ook even het artikel of het boek (klein en fijn!) van Betteke van Ruler.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s